Senaste inläggen

Sigill
Sigill, en juridsk stämpel
by Mikael/ on 28 May 2024

Sigill, en juridsk stämpel

Sigill har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till de tidigaste civilisationerna. Ett sigill är en markering eller en stämpel som används för att bekräfta äktheten av ett dokument, brev eller annan kommunikation. Genom historien har sigill använts för att säkerställa att information inte manipuleras och för att bekräfta identiteten av avsändaren. Sigillets historiska betydelse I antikens Egypten och Mesopotamien använde man lersigill för att försegla dokument och varor.

Hobby
DYI: Skapa tryck på fotbollströjor med textilstämplar
by Mikael/ on 25 Mar 2024

DYI: Skapa tryck på fotbollströjor med textilstämplar

Att göra egna tryck på fotbollströjor med textilstämplar är ett roligt och kreativt sätt att uttrycka din passion för fotboll eller ditt favoritlag. Det är ett DIY-projekt som tillåter dig att skapa unika och personliga plagg som verkligen står ut från mängden. Material för textiltryck För att komma igång behöver du grundläggande material: Fotbollströja i valfri färg och storlek Textilstämplar med önskade mönster eller former Textilfärg i önskade färger Svamp eller pensel för att applicera färgen på stämplarna Maskeringstejp eller kartong för att skapa raka kanter eller avgränsningar (valfritt) Papper eller kartong för att lägga mellan tyget och för att undvika att färgen blöder igenom Steg för att skapa tryck på fotbollströjor med textilstämplar När du har alla material på plats kan du börja med att bestämma var på fotbollströjan du vill placera ditt tryck.

Hobby
Stämpel i guld – bra att veta om guldstämplar
by Mikael/ on 14 Jan 2022

Stämpel i guld – bra att veta om guldstämplar

Om du har några smycken eller några andra föremål i guld finns det säkerligen en stämpel i dessa. En stämpel i guld är främst till för att visa ursprunget och hur många karat det är. Karat är en siffra som beskriver hur rent guldet är. Det mest eftertraktade är 24k vilket innebär att det är 100 % rent guld i smycket eller föremålet. Sätt in en egen stämpel Om du ska gifta dig är det vanligt att få specialtillverkade vigselringar.

Hobby
Porslin stämplar
by Mikael/ on 16 Nov 2021

Porslin stämplar

Har du gammalt porslin hemma? Då är chansen stor att det finns en stämpel på detta. Porslin stämplar är vanligast i form av en signatur från hantverkaren eller tillverkaren. En sådan kan vara värd mycket en dag om du har tur. Kanske har du någon äldre mormor eller farmor med gammalt porslin hemma som behöver hjälp att tydas? Det är en rolig utmaning. Allt fler intresserar sig för porslin stämplar I takt med att fler blivit intresserade av heminredning ökar också intresset för gammalt porslin och porslin stämplar.

Hobby
Hur började folk att stämpla?
by Mikael/ on 16 Sep 2021

Hur började folk att stämpla?

Redan tidigt i mänsklighetens historia har det funnits ett intresse för och ett behov av att märka upp saker. Innan industrialiseringen gjorde man i Indien exempelvis stämplar av lera och färgad juice från blommor, frukter och andra växtdelar för att bland annat stämpla på tyg och papper. Även djurhudar har av vissa kulturer används för att göra stämplar. Under 1800-talet uppfanns gummistämpeln och snart var massproduktionen i full rullning i USA.

Hobby
Att använda stämplar till scrapbooking
by Mikael/ on 16 Sep 2021

Att använda stämplar till scrapbooking

Ett område där stämplar är ett uppskattat inslag är bland de som håller på med scrapbooking. Det bästa med stämplar till scrapbooking är att de finns i en uppsjö av varianter, vilket gör att du med största säkerhet kan hitta en eller flera stämplar som passar dig som hand i handsken. Det går aldrig att ha för många stämplar! Vi på Stämpelgården tycker att det är lite extra spännande att designa egna stämplar.