Hur började folk att stämpla?

post thumb
Hobby
by Mikael/ on 16 Sep 2021

Hur började folk att stämpla?

Redan tidigt i mänsklighetens historia har det funnits ett intresse för och ett behov av att märka upp saker. Innan industrialiseringen gjorde man i Indien exempelvis stämplar av lera och färgad juice från blommor, frukter och andra växtdelar för att bland annat stämpla på tyg och papper. Även djurhudar har av vissa kulturer används för att göra stämplar.

Under 1800-talet uppfanns gummistämpeln och snart var massproduktionen i full rullning i USA. Det tog 20 är innan tekniken nådde Sverige och snart öppnades den första stämpelfabriken i landet. Hos stämpelgården kan du läsa mer om stämplar och deras historia.

Sveriges vanligaste stämpel

Den vanligaste stämpeln i Sverige är självfärgande stämplar, även om du ska ha en stämpel med logga. Till skillnad från vanliga stämplar har självfärgande stämplar ingen stämpeldyna utan istället är stämpelplattan gjord av ett annat material. När man stämplar släpper plattan färgen som blir ett avtryck på pappret.

Självfärgande stämplar är inte så vanliga utomlands, men i Sverige uppskattas de för att de är enkla och smidiga att använda. I genomsnitt räcker färgen i en självfärgande stämpel till 10 000 stämplingar, därefter bör man fylla på mer färg.

Stämpla är en intressant hobby

Att samla på stämplar är en rolig hobby och du kan använda dem till mycket. I listan nedan ger vi exempel på användningsområden:

• Skapa snygga stämpeltryck på pappersförpackningar
• Designa en vacker bröllopsstämpel
• Stämpla dokument och viktiga papper

Kuriosa om stämplar

Det finns en del kuriosa att berätta om mer udda stämplar, som exempelvis världens största stämpel som finns i en park i Cleveland i den amerikanska delstaten Ohio. Stämpeln har texten ”FREE” och går givetvis inte att stämpla med.

Stämpeln är 9 x 15 meter stor skulptur gjord av konstnärerna Claes Oldenburg och Coosie van Bruggen. En annan spännande historia från USA handlar om receptionisten Mike Zaversenuk som blev utsatt för ett rån. För att avvärja rånet tog Mike upp stämpeln som fanns på receptionsdisken och kastade den i huvudet på rånaren, vilket avbröt rånförsöket.