Stämpel i guld – bra att veta om guldstämplar

post thumb
Hobby
by Mikael/ on 14 Jan 2022

Stämpel i guld – bra att veta om guldstämplar

Om du har några smycken eller några andra föremål i guld finns det säkerligen en stämpel i dessa. En stämpel i guld är främst till för att visa ursprunget och hur många karat det är. Karat är en siffra som beskriver hur rent guldet är. Det mest eftertraktade är 24k vilket innebär att det är 100 % rent guld i smycket eller föremålet.

Sätt in en egen stämpel

Om du ska gifta dig är det vanligt att få specialtillverkade vigselringar. I dessa kan du och din partner sätta in en egen stämpel som betyder något för er. Det kan till exempel vara ert bröllopsdatum, ett citat eller era namn. Denna stämpel brukar ingraveras utöver en traditionell stämpel i guld. Detta kan du få mer information gällande när du besöker en guldsmed. Det är viktigt att ni tänker över detta innan ni bestämmer er.

En guldstämpel kan liknas lite vid en poststämpel. Det är ett sätt att se vart guldet kommer från även om det rör sig om ett lite äldre föremål. Det kan också vara intressant om du hittar någon pryl i en antikaffär eller via arv. Stämpeln ger en ledtråd om vad guldet kan vara värt.

Finns det alltid en stämpel i guld?

Det är inte säkert att det finns en stämpel i guld när du köper ett smycke. Om föremålet väger under ett gram behövs det ingen stämpel. Annars ska allt guld som säljs ha två stycken stämplar. Den ena ska vara en finhaltsstämpel och den andra en CCM-stämpel. Den som gör smycket måste även vara godkänd av Swedac. Det gäller även pantbanker som ska sälja guldet vidare. Det gäller dock inte dig som privatperson.

Du kan hålla koll på guld- och guldpris för att se när det är som mest fördelaktigt att sälja dina smycken och andra ägodelar. Detta kan du göra på nyhetssajter som håller koll på börsen eller om du loggar in hos en aktiehandlare. Du kan även kontakta en pantbank om du vill sälja direkt till dem.

Välj en stämpel i guld

Om du köper ett smycke med stämpel i guld kan du vara säker på att den verkligen innehar den karathalt som säljaren påstår. Det är med andra ord en trygghet för dig som köpare. Om du vill köpa av en pantbank bör de endast sälja guld med stämplar. Detta kan du dubbelkolla med dem när du besöker dem på plats.

Det finns en uppsjö med spännande guldsmycken du kan köpa som present eller för eget bruk. Det är också en investering för framtiden då du kan sälja det senare.