Hoppa till innehåll
stampelgarden.se favicon

Stämpelgården

Stämpelgården

Stämplar som hobby

Stämpelgården är en hemsida där vi berättar allt om stämplar, bland annat om myndighetsstämplar, silverstämplar och om att göra sina egna stämplar. Stämplar har i alla tider fascinerat människor och de har under långa tider varit symbol för exempelvis myndigheter och andra institutioner.

En stämpel är ett slags verktyg som används för att fästa en signatur på ett underlag, vanligtvis ett papper, men det kan även förekomma andra material som exempelvis metaller. En myndighetsstämpel används som framgår av namnet ofta av myndigheter för att signera ett dokument och fungerar därmed som ett slags godkännande eller styrkande av en handling.

En myndighetsstämpel lämnar i regel ett avtryck som visar myndighetens namn och datum samt logotyp. I takt med digitaliseringen har användandet av myndighetsstämplar minskat i Sverige, men är fortfarande vanligt utomlands.

På den här sidan kan du läsa mer om:

Stämplar är en del av vår historia

Enkelt uttryckt, tycker vi på Stämpelgården, att genom att lära sig en del om stämplar lär man sig även mer om historien. Den här hemsidan är därför till för dig som vill lära dig allt om stämplar deras historia och olika användningsområden. Stämpeln har använts på många olika sätt under årens lopp: som kontrollstämplar på bland annat silverföremål, som myndighetsstämplar för att intyga att en handling är godkänd eller som kvalitetsstämpel för att garantera att en viss vara är bra.

Stämpelgården

Senaste artiklarna

Porslin stämplar

Porslin stämplar

Har du gammalt porslin hemma? Då är chansen stor att det finns en stämpel på detta. Porslin stämplar är vanligast i form av en signatur

Läs mer »

Samla stämplar

Att samla stämplar som en hobby är det många som gör. Dels är samlarobjekten små och lätthanterliga, vilket är bra, och dels kostar det ofta inte några stora pengar att köpa in de nya stämplar som man är intresserad av.

Som ett komplement till sin stämpelsamling kan man även göra en egen stämpel. En stämpel med det egna namnet på kan vara användbar till mycket, exempelvis om man är egenföretagare, om man skriver under många dokument själv eller om man bara tycker att det är extra roligt att ha en egen, personlig stämpel att lägga till samlingen.

Lär dig allt om stämplar hos Stämpelgården

På vår sajt Stämpelgården kan du lära dig om om stämplar och kanske starta en egen samling. Att samla på stämplar är en rolig och rogivande hobby som inte är så dyr. Stämplar berättar också mycket om vår historia, vilket gör att man lär sig mycket.

Om man inte tycker att en gammal myndighetsstämpel är tillräckligt spännande finns det mängder av andra stämplar att intressera sig för. Inom pyssel och hantverk är stämplar vanligt förekommande. Med en stämpel kan man skapa sin egen logo eller göra en mönsterstämpel för att stämpla dekorationer av olika slag.

Värt att veta om sidan Stämpelgården

Svar: ja! På denna hemsida är fokus helt inställt på att skriva och ge information om stämplar, vilka sorters stämplar som finns och om deras historia.

Ja, det finns många människor som är intresserade av och som samlar på stämplar. Sedan finns det människor som använder stämplar i sitt dagliga arbete och som av den anledningen har en samling.

Generellt kan man säga att stämplar inte har ett stort värde sett i reda pengar, men för den enskilde samlaren eller hantverkaren har de naturligtvis ett stort egenvärde. Förutom det har stämplar ett stort kulturhistoriskt värde.

Stämpelgården