Stämplar

Datering med hjälp av stämplar

Datering med hjälp av stämplar

Stämplar gör nytta inom många användningsområden, bland annat används stämplar guld och silver för att datera föremål som är gjorda av ädelmetaller. Ofta kallas denna typ av stämpel för kontrollstämpel. Tidigare hade de flesta länder sina egna stämpelsystem, men sedan 1970-har en viss anpassning till internationella standarder ägt rum. Bland de äldsta svenska stämplarna är årsstämpeln, en liten stämpel som infördes 1689 och som genom en kombination av en bokstav och ett par siffror visar vilket år ett föremål av ädelmetall är tillverkat. Årsstämpeln C10 betyder exempelvis att föremålet är tillverkat 1977.

Förutom detta finns finhaltsstämplar, namnstämplar och andra stämplar som inte längre är i bruk men som är bra att känna till om man vill titta på gamla föremål, vilket du kan läsa om här på stämpelgården.

Stämplar på gamla smycken

Om du äger gamla släktklenoder som smycken kan du med hjälp av dess stämplar ta reda på när de är gjorda. Om smyckena är svenska finns det stämplar smycken som talar om tillverkningsår samt ibland även hur hög silver- eller guldhalten är.

Förr kunde man även hitta namnstämplar på ädelmetallföremål, det vill säga guldsmedens namn. Idag hittar man oftare en stämpel som indikerar hur hög exempelvis guldhalten är. I Sverige finns det tre guldnivåer: 18k, 20k och 23 k. Nytt sedan 1988 är att även 14k räknas som äkta guld.

Lär dig stämplar på porslin för att veta servisens värde

Lär dig stämplar på porslin för att veta servisens värde

Liksom stämplar på guld-och silversmycken stämplas även porslin för att ange äktheten på föremålet. När det kommer till stämplar på porslin så brukar varje del i servisen stämplas var för sig. Även här brukar stämpeln vara en logotyp eller en symbol för porslinsfabriken där servisen framställdes.

Det är enkel att göra sin egen stämpel det är bara att gå in på en av de många stämpelsajter som finns och beställa en stämpel med egen text och logo efter att man själv bestämt designen. Ofta finns ett brett utbud av stämplar för olika ändamål att välja bland, bland annat stativstämplar och självfärgande stämplar.

Guld fortfarande viktigt värdeföremål

Guld är även i det moderna samhället fortfarande ett vanligt betalningsmedel, om inte annat så kan man byta in guld mot andra värdeföremål. Därför är även stämplar guld viktiga och om man ska sälja guld är det bra att ha lite koll. Namnstämpel, kattfot, finhaltsstämpel och CCM-stämpel är de vanligaste stämplarna. Kattfoten anger att föremålet är av guld eller silver och finhaltsstämpeln visar hur många karat guldet är.

Sedan 1986 används inte längre kattfoten, men den finns kvar på gamla guldsmycken. CCM-stämpeln visar guldets finhalt och vid 18 karat står det i regel 750 på stämpeln. Om man köper begagnat guld är det bra att kolla att dessa stämplar finns på föremålet. Saknas det en stämpel kan det antingen betyda att föremålet har så låg guldhalt att det inte behöver stämplas eller att det inte är svenskt.