Misstag att undvika

Stämpla är en väldigt rolig och givande hobby som kan bringa enorm glädje i form av kreativa utsmyckningar och unika föremål. Ibland blir det dock inte helt som man har tänkt sig och särskilt i början kan det vara mycket man tycker är svårt. Här kommer därför lite tips på hur man kan undvika vanliga misstag när man stämplar.

Något som är vanligt är att man tycker att avtrycken inte ser ut som stämpeln i fråga. Det beror ofta på att man använder för lite eller för mycket färg när man stämplar. Prova alltid på ett papper först för att se hur mycket färg som behövs för att stämpeln ska bli så snygg som möjligt. Det kan också bero på att man har råkat nöta bort lite av stämpeln vilket gör att den inte ger något avtryck eftersom den inte når ner i marken när man stämplar. Var försiktig helt enkelt när du skär ut dem.

Något annat som kan bidra till att en stämpel inte ger ifrån sig ett bra uttryck är att tekniken man använder vid stämplingen är helt fel. Man kan exempelvis ta i för hårt eller hålla stämpeln snett. Se till att hålla den rakt när du stämplar och försök att inte skaka på händerna under stämplingen.

Det kanske viktigaste är dock att inte ge upp. Tänk på att Rom inte byggdes på en dag och att det tar tid att bli riktigt duktig på ett område. Träning ger färdighet och börja med lättare uppgifter innan du ger dig på de svåra. Använd exempelvis färdiga stämplar innan du börjar göra egna och tillverka saker som det inte är hela världen om de blir dåliga när du har stämplat dem. Allt tar helt enkelt sin tid och i slutändan kommer alltid den som är mest uthållig att vara bäst.