Allmänt om stämplar

En stämpel är ett föremål som används till att märka papper eller annat med hjälp av exempelvis bläck. Stämpeln har en viss form i botten som doppas i bläcket innan den används vilket gör att den formen appliceras på pappret eller där man använder stämpeln. Man kan göra egna stämplar genom att till exempel skära ut olika symboler eller andra motiv i gummi eller något annat material. Det går också bra att köpa färdiga stämplar i exempelvis bokhandeln eller i andra butiker som ägnar sig åt kontorsmaterial eller pyssel.

Stämplar används ofta inom arbetslivet på olika former av kontor där det exempelvis är vanligt med så kallade datumstämplar. Dessa stämplar går att ställa in på dagens datum och används för att markera dokument och viktiga papper med datum. Det finns också stämplar som markerar ett visst företag eller en viss organisation. Idag har stämplarna i viss mån minskat i betydelse i och med att datorn och skrivaren har tagit över dess uppgift, men de används ändå ibland vid mer högtidliga och viktiga dokument. Något som kanske alla någon gång har sett är att de används när man exempelvis ska markera att ett dokument är hemligt och där kan man ofta läsa texter som “top secret” och så vidare.

När man pysslar hemma så kan man förutom gummi eller metall även använda så kallade potatisstämplar. Det är ett vanligt sätt och används förutom på papper även om man vill markera tyger av olika slag så som exempelvis klädesplagg eller gardiner. Man skär då helt enkelt av en potatis på mitten och karvar ur ett valfritt mönster i den, sen är det bara att doppa den halva potatisen i färg innan man använder den. Stämplar används också mycket inom olika former av livsmedelsprodukter för att markera till exempel bäst före-datum eller tillverkningsdatum.